Jestem niezmiernie ciekaw, czy tylne zawieszenie nadal jest twarde i hałasuje. Jeszcze nie odebrałem octavii i zastanawiam się czy nie wziąć superba - w końcu ma ten wielowahacz ...
Ja odbiore jakos w tym tygodniu co bedzie. Mam juz vin auta i sprawdzilem w etce ze modelowo jest 2014
Jakbyś nie zapomniał sprawdzić to by było fajnie. Chodzi mi oczywiście o wersję z belką skrętną - zwłaszcza stuki na poprzecznych nierównościach. Chodzą słuchy że mieli coś poprawić, ale ze "słuchami" różnie bywa.
Z tego co wyczytałem (google) - to tylne zawieszenie wykorzystujące układ wielowahaczowy był standardem w każdej Octavii II a w Octavii III zostało to zastąpione belką skrętną - co oczywiście jest dużym minusem. Natomiast w katalogu OIII jest wzmianka:
"Zawieszenie tylne - Belka skrętna z wahaczem wleczonym lub oś wielowahaczowa ze stabilizatorem przechyłów - w zależności od silnika"
Na stronie http://www.autocentrum.pl/naszym-zda...-sie-zmienilo/ w opisie można znaleźć następująca informację:
"Tylne zawieszenie jest z kolei uzależnione od mocy silnika. Warianty benzynowe, które mają mniej niż 140KM oraz diesle osiągające do 150KM posiadają zwykłą belkę skrętną."
Czyli wygląda na to, że jedynie Octavia III w wersji 1.8TSI (180KM) ma z tyłu układ wielowahaczowy.
Ktoś może robił w tej sprawie wiekszy "research" i posiada jakieś inne sprawdzone/potwierdzone informacje ?
Pozdrawiam
Ja zamówiłem 1.8 TSI (kombi) i będzie to MY2014, ale nic Ci więcej nie mogę powiedzieć bo ja się spodziewam swojej Octavii pod koniec września początek października, mimo że zamówiłem w połowie lipca... Już nie mogę się doczekać, a jeszcze tyle czasu
Sam jestem zainteresowany jakie będzie rozwiązanie.
Ktoś może robił w tej sprawie wiekszy "research" i posiada jakieś inne sprawdzone/potwierdzone informacje ?
wielowahacz jest tylko w 1,8 TSI. Każdy mniejszy benzynowy ma belkę. Wielowahacze są też w większych silnikach czyli 2,0 TSI 2,0 TDI. Jest to pewna informacja.
Macie Panowie rację, że wielowahacz jest lepszy, ale biorąc pod uwagę nasze drogi belka wcale nie jest taka złą. Z pewnością jest mniej komfortowa, ale z całą pewnością też ejst trwalsza.
Oglądałem filmik z porównaniem wielowahacza do belki (1,8 TSI do 1,4 TSI ) i stwierdzono że poza komfortem to z pewnością możemy liczyć na dużo mniejszą żywotność.
uuu cięzka sprawa. W anglojęzycznych na youtubie szukaj. ja oglądam wszystko o ocatviach i nie mam już pojęcia w którym filmiku wypowiadali się o zawieszeniu.
Macie Panowie rację, że wielowahacz jest lepszy, ale biorąc pod uwagę nasze drogi belka wcale nie jest taka złą. Z pewnością jest mniej komfortowa, ale z całą pewnością też ejst trwalsza.
Cruze też ma belkę, a na nierównościach radzi sobie dużo lepiej. Fakt że ma wyższą oponę (205/60R16) - może to dzięki temu? Ale belki też są chyba różne, a w każdym razie różnie zestrojone.
Pytanie - czy w roku modelowym 2014 coś z tym komfortem poprawili, bo jak oddałem octavię po jeździe próbnej i wracałem do domu fabią, to na nierównościach komfort był lepszy w fabii.
Jestem niezmiernie ciekaw, czy tylne zawieszenie nadal jest twarde i hałasuje. Jeszcze nie odebrałem octavii i zastanawiam się czy nie wziąć superba - w końcu ma ten wielowahacz ...
Tylko, że my2014 to będzie dopiero po sierpniu. Jest stara świecka tradycja, że w sierpniu motofabryki stoją i wtedy zmienia się ustawienia taśmy produkcyjnej i wprowadza zmiany w konstrukcji. I te auta po sierpniowe to zawsze MY kolejnego roku.
nie mam już pojęcia w którym filmiku wypowiadali się o zawieszeniu
Automaniak chyba odcinek 7 z tego roku (S10E07) miał porównanie O2FL do O3, i O3 z belką wypadła im do "virtualnego rowu" przy teście między pachołkami.
MichalSZN,
Prawie 11 tygodni. O ile faktycznie za tydzień ten odbiór będzie.
Generalnie jest burdel w terminach - moje auto miało być wyprodukowane do 13 lipca, zostało 2 sierpnia, a słyszałem też że zostało wyprodukowane wcześniej, tylko wpisane do systemu 2 sierpnia.
A takie szybkie pytanie. Czy w czasie trwania zamówienia otrzymywaliście np na maila jaki jest jego stan ? Leci mi już 7 tydzień i tak naprawdę poza fakturą do podpisania nie dostaje żadnych informacji.
A takie szybkie pytanie. Czy w czasie trwania zamówienia otrzymywaliście np na maila jaki jest jego stan ? Leci mi już 7 tydzień i tak naprawdę poza fakturą do podpisania nie dostaje żadnych informacji.
nic nie przesyłali. Zadzwoń systematycznie (co kilka tygodni) do dealera i "stymuluj go". Niech sprawdza co się dzieje z Twoim samochodem informując Cię.
Komentarz